2009.08.17. 18:23, Dorothea
légy te is konyhatündér...
Karamella
Hozzávalók
50 dkg kristálycukor
4 dl tejszín
2 dl tej
1 vaníliarúd
alufólia
a kenéshez olaj

Elkészítés
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vanília rudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vanília rudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük. A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
Csokis muffin
Hozzávalók
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál baracklekvár
1/2 csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük, a formákat kivajazzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a vajjal és a cukorral, majd belekeverjük a lekvárt és a lisztes keveréket.
Formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Nyújtható fondant
(Hófehér, képlékeny, jól formázható - nyújtható anyag, mely burkolásra, virágok, figurák készítésére alkalmas. Színezésre koncentrált festéket használjunk. )
Hozzávalók
2 kg cukorliszt
240 ml glukóz szörp
1,2 dl víz
60 gr fehér növényi zsiradék / pl. kókusz zsír
30 ml glicerin
25 gr zselatin
aroma, színezék tetszés szerint

Elkészítés
A vízzel beáztatott zselatint, vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk a glukózt, glicerint, zsiradékot, aromát és kb. 40C'-ra melegítjük. Az átszitált cukorliszt felével elkeverjük, majd a többi cukrot hozzáadva készre gyúrjuk. Ha kemény lenne, kevés vízzel puhítjuk, ha túl puha, még cukrot adhatunk hozzá. Az állaga akkor megfelelő, ha nem ragad a kézhez. Szobahőmérsékleten, légmentesen becsomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át!
Csoki csók
Hozzávalók
25 dkg puha vaj
9 dkg porcukor
1 evőkanál kakaó
30 dkg finomliszt
1 1/4 dl tej
15 dkg étcsokoládé apróra törve

Elkészítés
A sütőt mérsékelt melegre (150 fokra) előmelegítjük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat és a cukrot robotgéppel habosra verjük, majd a kakaót is beleöntve simára keverjük. A lisztet a tejjel váltogatva evőkanállal hozzáadjuk, alaposan kidolgozzuk. Végül a csokoládédarabokat is belekeverjük, majd meglisztezett kézzel 30 kis gömböt formázunk a masszából. 40 percig sütjük.
Jól záródó dobozban három hétig is eláll
Vaníliás fánkocskák
Hozzávalók
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
1 csipet só
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej
lekvár

Elkészítés
A tejet elkeverjük az élesztővel. A lisztet, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a vajat óvatosan összekeverjük, majd a tejhez adjuk. A tésztát jól összedolgozzuk. Meleg helyre rakjuk, amíg kétszeresére dagad. 1 cm vastagra nyújtjuk, és kis érméket szaggatunk belőle. A közepét kilyukasztjuk, és forró olajban kisütjük. Lekvárral megkenjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
huh..én sztem a karamellát most megcsinálom ha van vaníliarúd XDXD